EU som global økonomisk supermagt

Enhedslisten inviterer til debat om globaliseringen og EU's rolle. Bibliotekscafeen, Hvidovrevej 280, onsdag den 6. februar kl. 19.30.

Diskussionen sættes i gang af Kenneth Haar, der til daglig arbejder for Corporate Europe Observatory, en organisation som holder øje med store banker og virksomheders lobbyister i Bruxelles.

Er du klædt på til EU-parlamentsvalget den 26. maj? Nej, vel. Hvert 5. år skal vi vælge medlemmer til Parlamentet. Danmark har 13 ud af 751 pladser.

EU er en supertanker, der egenhændigt sætter kursen, og så må de enkelte medlemslande rette ind. At melde sig ud, hvis man ikke er enig i retningen, ser svært ud jvf. Storbritanniens Exitforhandlinger. Ideen med at melde sig ud skulle nødig sprede sig, synes ideologien at være.

I de seneste årtier er EU blevet en global, økonomisk supermagt. EU er vokset i størrelse, og optræder samlet, når blokkens handelsinteresser skal fremmes.

Reglerne for handel med både USA og udviklingslandene afgøres i Bruxelles, ikke i København. Det er også EU, der står for reglerne for finansmarkederne, og som er med til at sætte den globale dagsorden for, hvordan man skal håndtere f.eks. store banker og investeringsfonde.

Hvilke interesser er det, det fælleseuropæiske projekt forsøger at varetage på globalt plan?

Hvordan besluttes det, hvad EU skal arbejde for i den globale økonomi?

Det handler om EU og globaliseringen. Et emne, som har skabt stor debat ved flere lejligheder i de seneste ti år, og som også kan komme til at spille en rolle op til valget til Europa-Parlamentet i maj.