Mellemøsten - hvorfor går det så galt, når diktatorer falder?

Enhedslisten inviterer til debat torsdag den 28. januar kl. 19.30 i Lille Friheden. Indleder er en kapacitet på området, Ole Wøhlers Olsen, der har været Danmarks ambassadør i adskillige lande i Mellemøsten og Nordafrika.

Ole Wøhlers Olsen vil tale om den aktuelle situation i Den Arabiske Verden.

Den arabiske verden var engang kendt for sin videnskab, musik og kunst - som kulturelt velfungerende samfund. Danmark har haft tætte, kulturelle forbindelser med bl.a. Syrien og Egypten.

I dag er området præget af konflikter, krige og overgreb mod den civile befolkning. Sult, fattigdom og store lidelser er hverdagen for hundredtusindvis af mennesker.

"Det arabiske Forår" førte til at diktatorer faldt, men det førte ikke til demokrati og forbedrede levevilkår for befolkningen. Resultatet blev mange steder interne magtkampe og undertrykkelse af menneskerettighederne. Den massive flugt fra Mellemøsten og Nordafrika er den seneste konsekvens af politikken i området.

Ole Wøhlers Olsen vil den 28. januar give sit bud på "Det Arabiske Forår" og dets eftervirkninger i Tunesien og Egypten samt på den kaotiske situation i Libyen. Han vil belyse borgerkrigen i Syrien, situationen i Irak - og konflikten mellem de regionale stormagter Iran og Saudi Arabien. Endelig vil han tale om de i Syrien og Irak opererende salafistiske terrorbevægelser, heriblandt Islamic State (IS, ISIL) og Al-Qaidas akiviteter i Mellemøsten og Nordafrika.

Den tidligere ambassadør har siden 1963 berejst samtlige arabiske lande og har i 21 år boet i Den Arabiske Verden, heraf Marokko 1971-74, Algeriet 1974-75 samt arbejdet som ambassadør I Saudi Arabien, Yemen og Oman 1987-94, Syrien, Libanon og Jordan 1999-2005 samt Algeriet, Libyen, Tunesien og Mauritanien 2006-10.

Endvidere var han i 2003 i tre måneder "guvernør" i Iraks fire sydligste provinser for besættelsesmagten Coalition Provisional Authorithy efter Irakkrigen i 2003. Han blev dog sat fra bestillingen før tid, fordi han angiveligt kritiserede den amerikanske administration for den førte politik.

Ole Wøhlers Olsen taler arabisk og konverterede i 1968 til islam. Ud over omfattende rejseaktivitet i forbindelse med ambassadørarbejde har Wøhlers frekventeret utallige lande. Han er medlem af Eventyrernes Klub.

Uffe Ellemann Jensen gav ham i sin tid titlen "Beduin i laksko". Det er også titlen på Lally Hoffmanns meget læseværdige bog fra 2004 om ham. I 2014 blev han portrætteret i radioprogrammet "På tomandshånd". Udsendelsen kan høres på
http://www.dr.dk/p1/pa-tomandshand/pa-tomandshand-med-tidl-ambassadoer-o...

Gunhild Justesen