Hvornår falder muren?

Skrevett af Britta Borg

Søndag den 9. november fejredes 25-årsdagen for murens fald. Muren blev bygget mellem Øst- og Vesttyskland efter afslutningen af en krig fyldt med drab og mishandling af jøder. Krystalnatten den 9. november 1938 var et varsel om krigen, hvor nazister plyndrede og ødelagde jødiske bygninger. Nu har jøderne - i modstrid med internationale konventioner - bygget en mur, der har en samlet længde på ca. 800 km., og som er et led i Israels bestræbelser på at afskære den ikke-israelske befolkning i Palæstina fra at deltage i samfundslivet. Apartheiden og racismen i Palæstina var baggrunden for den markering af årsdagen for Krystalnatten, som Enhedslisten havde arrangeret på Rytterskolen i søndags. Da faklerne blev tændt på pladsen ved skolen, var det tydeligt, at alle de fremmødte var dybt berørt af Jan Mathiesens foredrag om situationen i Palæstina.

 

 

Jan fortalte blandt andet, at de høje mure, israelerne har bygget, skaber oversvømmelser hver vinter - men kun på palæstinensernes side. På grund af afspærringerne skal de palæstinensere, der er så heldige at have arbejdstilladelse, hver dag på vej til og fra arbejde tilbringe op mod flere timer ved check-points, der får lufthavnen til at ligne indgangen til Tivoli. Palæstinensiske boligområder uden for de egentlige "ghettoer" ligger øde hen på grund af omfattende udgangsforbud. I modsætning hertil spreder israelernes bosættelser sig hurtigt, og man overtager de bedste af palæstinensernes boliger uden varsel eller kompensation. Ifølge Jan Mathiesen er de mange restriktioner nøje designet af israelerne med det formål at gøre det umuligt for palæstinenserne at opretholde et eksistensgrundlag. Med mindre de flytter. Langt væk.

Bragt i Hvidovre Avis den 18. november 2014

Emneord: