Der er stadig brug for Kvindernes Internationale Kampdag!

Lørdag den 8. marts var Enhedslisten på gaden for at diskutere, om vi stadig har behov for en kampdag for kvinder. Vi mødte stor interesse og nysgerrighed fra både mænd og kvinder. De fleste kvinder mente, der først og fremmest var brug for kvindekamp i andre dele af verden, mens enkelte var af den opfattelse, at kvinder stadig manglede ligeberettigelse på arbejdsmarkedet. Pudsigt nok var der flere mænd end kvinder, som fremkom med dette synspunkt.

Senere på dagen holdt Anette Sonne fra International Kontakt (IK) et spændende oplæg om, hvordan det er lykkedes for landsbykvinder i Mali at opnå større ligeberettigelse.

For 12 år siden kunne ingen af de knapt 2000 indbyggere i landsbyen Pah læse. De ønskede sig derfor en skole til børnene, som de efterfølgende selv byggede med økonomisk støtte fra IK. Kvinderne ville også gerne lære at læse og regne, men de har ikke har taleret på landsbymøderne. Derfor tog det nogle år, før kvindernes ønske blev opfyldt, og nu bliver 62 kvinder undervist to aftener om ugen. Dette har gjort dem mere uafhængige af mændene og de unge drenge, som de før havde brug for til at regne priser og byttepenge ud, når de solgte deres tomater, hirse, piri piri og andre varer på markedet. Med nogle af de penge, de fik i forbindelse med et sykursus arrangeret af bl.a. IK, har kvinderne oprettet deres egen sparebank. Her sparer kvinderne op til bl.a. en hirsemølle, og banken låner penge ud til kvinder, der gerne vil være iværksættere. Landsbyens kvinder har fået mere mod og selvtillid, og det næste skridt bliver nok, at en kvinde stiller op til kommunalvalget!